Un raport a scos la iveală date oribile despre o maternitate, unde au murit 16 copii și trei mame. Moașele s-au solidarizat la crime, mușamalizând o mare parte din cazuri
4 martie 2015 11:54
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie va lansa o analiză în baza unui raport care a vizat calitatea serviciilor medicale acordate de maternitățile din Anglia, după ce o anchetă detaliată a scos la iveală un «mix letal» de incompetență și mușamalizare a cazurilor care au dus la moartea a 11 copii și o mamă dintr-un spital rural din Cumbria. Toate aceste decese puteau fi prevenite. Moașele s-au apărat unele pe altele, amintind chiar ele de principiul mușchetarilor «unul pentru toți și toți pentru unul».
Ancheta a descoperit «eșecuri la aproape fiecare nivel», de la secția de maternitate a spitalului până la autorităților naționale de reglementare și regionale, care au ratat numeroase ocazii de a investiga ce se întâmplă în unitatea medicală. Astfel, ancheta desfășurată între anii 2004 și 2013 la spitalul Furness General a scos la iveală cel puțin 20 de cazuri grave de abatere de la normele etice și legale de îngrijire. În consecință 16 copii și trei mame au murit. Dacă ar fi fost asigurată o îngrijire adecvată 11 copii și o mamă ar fi rămas în viață, scrie The Independent.
În ciuda incidentelor grave încă din 2004, spitalul a atras atenția autorităților abia în 2011, în mare parte datorită eforturilor familiilor pacienților.
Directorul executiv al HNS Simon Stevens a declarat că raportul a fost «cu adevărat șocant».
Raportul a scos la iveală faptul că personalul pe unitatea de la Barrow-in-Furness nu aveau «abilități și cunoștințe» esențiale. Relațiile dintre medici si moașe erau extrem de reci, păstrând o mentalitate de genul «noi și ei». Moașele nu reușeau să țină pasul cu cele mai recente standarde de îngrijire și erau puternic influențate de un mic grup de moașe «dominante», pentru care nașterea normală trebuia să aibă loc cu orice preț. În consecință, rata de mortalitate era de patru ori mai mare decât în cazul unui spital din apropiere.
Confruntându-se cu o investigație externă în anul 2008, moașele au adoptat o poziție «unul pentru toți». Jeanette Parkinson, fostul manager al unității medicale chiar făcea referire la echipa de obstetrică numindu-i «mușchetari». Mai multe date clinice-cheie au dispărut în timpul unei anchete. Deși se înțelegea că totul a fost deliberat, autoritățile regionale și naționale nu s-au grăbit să investigheze ce se întâmplă.
Pearse Butler, unul dintre responsabilii din sănătate a cerut scuze familiilor, admițând că au fost făcute «greșeli foarte grave în modul în care mamele și copiii lor au fost îngrijiți». «Mai mult decât atât, aceleași greșeli s-au repetat. Și după ce a făcut acele greșeli, a existat o lipsă de deschidere în recunoașterea a ceea ce se întâmplase. Acest raport apără aceste familii», spunea el.
«Competența personalului este semnificativ sub nivelul cerut pentru un serviciu eficient în condiții de siguranță. Cunoștințele esențiale lipsesc, iar ghidurile și liniile directoare nu au fost urmate», se arată în raport. Unitatea a fost descrisă ca fiind «izolată atât geografic, cât și profesional».
Studiu de caz: Un tată care și-a pierdut fiul
Joshua, fiul lui James Titcombe a murit nouă zile după ce a fost născut la Furness General Hospital în noiembrie 2008. El a fost transferat la alte două spitale înainte de a muri în Newcastle. Titcombe și soția sa, Hoa, au solicitat să fie organizată o anchetă. După naștere, copilul avea o respirație șuierătoare și nu se alimenta în mod corespunzător. Personalul medical insista că copilul era bine, astfel niciun medic nu a fost chemat. Joshua a murit nouă zile mai târziu de la o infecție gravă. Datele medicale ale acestuia au dispărut și nu au mai fost niciodată găsite. În 2011, s-a confirmat faptul că moașele au ratat în mod repetat șanse de a trata copilul de sepsis.
Studiu de caz: Moartea mamei și copilului ei
Nittaya Hendrickson și fiul ei nou-născut Chester au murit la Furness General Hospital în 2008. Femeia, care era diabetic, a fost internată în spital la 31 iulie 2008, și a avut o naștere indusă.
La câteva minute după ce s-au rupt apele amniotice, ea a avut o criză. Medicii au fost chemați, dar ea a murit la scurt timp. O anchetă inițială a stabilit că doamna Hendrickson murise din «cauze naturale». Medicii au confirmat mai târziu că Chester a suferit leziuni severe ale creierului din cauza lipsei de oxigen în timpul nașterii. Tatăl său, Carl Hendrickson, a fost nevoit să ia decizia de a nu continua tratamentul copilului.
Investigații suplimentare au demonstrat că femeia nu a fost îngrijită în mod corespunzător și că bătăile inimii copilului ei nu au fost monitorizate în mod corespunzător.