Oasele bolnave ar putea să se regenereze, după o simplă injecție.
4 februarie 2015 15:28
Un tratament revoluționar cu celule stem ar putea schimba viața a mii de pacienți care suferă de boli ale oaselor, inclusiv a persoanelor ce necesită un implant de proteză de șold. Potrivit autorilor inovației, noul tratament poate ajuta organismul pacienților să-și crească osul problematic. Asta după administrarea unei injecții, numită «Preob», capabile să stimuleze organismul să regenereze osul cu probleme. Noul tratament a fost dezvoltat de o companie belgiană și urmează să fie testat în cinci spitale din Marea Britanie.
Coordonatorul studiului susține că noul tratament va fi eficient și în cazul persoanelor ce suferă de necroză avasculară, ceea ce reprezintă moartea oaselor din cauza slabei irigări cu sânge. Mai des, aceasta se manifestă la nivelul oaselor șoldului, genunchiului și umărului. Datele arată însă că cel mai frecvent este afectat osul șoldului. Anual în țările din Europa și SUA sunt efectuate peste 150 de mii de implanturi cu proteză de șold.
Potrivit Daily Mail, specialiști de la spitale cu renume din Europa vor analiza eficacitatea celulelor osteoblaste (celule osoase tinere din care se formează osteocitul, celule osoase mature), prevăzute în noul tratament. Printre aceștia se numără medici de la Spitalul Universității Cambridge, de la Kings College Hospital din Londra, de la Spitalul Universității din Southampton, de la Spitalul Regal de Ortopedie din Birmingham, inclusiv din alte 38 de instituții din toată Europa. Studiul va dura doi ani, până în 2017.
La modul practic acest tratament constă din colectarea măduvei osoase, din care ulterior se recoltează celule stem, care au capacitatea de a fi modificate în diferite celule. Ulterior, celulele stem sunt procesate într-un laborator, unde specialiștii le transformă în osteoblaste celule osoase tinere din care se formează osul propriuzis. După aceasta, celulele modificate sunt injectate, prin piele, în țesutul osului afectat, acestea având capacitatea să regenereze osul bolnav.
Specialiștii sunt de părere că acest tratament ar putea schimba viața a multor pacienți, inclusiv a celor ce suferă de necroză avasculară. «Perspectiva unui tratament non-invaziv pentru problemele osoase este foarte interesantă. Aceasta ar putea schimba viața a mii de oameni», a declarat Zameer Shah, ortoped și chirurg traumatolog la Fundația Londons Guys and St. Thomas.
În mod obișnuit, pacienții care dezvoltă o astfel de boală se pot deplasa doar cu ajutorul cârjelor și trebuie să urmeze anumite exerciții, pentru a-și păstra capacitatea de a merge. În multe cazuri însă este nevoie de intervenție chirurgicală, numită decompresie. Această intervenție constă din îndepărtarea a unei părți interioare a osului, pentru a elibera presiunea și a permite formarea unor noi vase de sânge.