„Nu excludem că și în Moldova ar putea fi cazuri în care HIV se transmite voit sau nevoit“
11 noiembrie 2014 11:58
Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor
Cazul tânărului din România care avea HIV și care a întreținut relații sexuale neprotejate cu mai multe persoane prezintă anume cum se poate transmite HIV. Probabil că trebuie într-adevăr de pus accentul pe faptul că el a făcut-o intenționat, dar celelalte persoane, care deja aveau HIV de la el, au făcut-o neintenționat pentru că nu au știut. Desigur, în astfel de cazuri cea mai bună metodă este de a te proteja.
Teoretic ar fi posibil să avem și noi astfel de situații, dar eu activez în acest domeniu din 1999 și nu am întâlnit astfel de cazuri. Probabil, acest băiat a fost marcat de toate solicitările medicale și chiar dacă el nu a simțit discriminarea chiar direct pe pielea lui, dar a văzut atitudinea discriminatoare a altor persoane și a transferat-o asupra lui.
Teoretic ar fi posibil și la noi așa ceva, cu siguranță, dar iarăși revin la atitudinea stigmatizantă și etichetantă din societate. Poate oamenii în așa mod ar vrea să plătească cu aceeași monedă altora pentru suferințele prin care trec ei. Ei se confruntă cu toate probleme cu care ne confruntăm noi, plus problemele de discriminare și tratamentul. Cu siguranță orice atitudine pozitivă influențează bine astfel de persoane.
Potrivit legislației și la noi medicul nu are dreptul să destăinuie diagnosticul, inclusiv în astfel de cazuri. Cel mai important este ca persoanele să fie informate, să facă sex protejat deoarece de multe ori se poate întâmpla ca nici persoana cu HIV să nu știe că este imun opozitiv și să nu-și poată proteja partenera sau partenerul.
Dacă am obliga ca medicii sau alte persoane să divulge statutul persoanelor terțe atunci când consideră că există un pericol pentru alte persoane atunci noi am avea situații mult mai neplăcute și probabil această discriminare ar crește înzecit. Și asta deoarece toți i-ar percepe ca pe niște persoane care se fac responsabile de o boală, dar până la urmă ele tot au fost infectate și este vorba despre capacitatea de a de autoproteja.
Totuși cea mai mare parte a eforturilor trebuie să fie direcționate spre informare și educare a unor deprinderi de viață sănătoasă și mai puține riscuri. Acest subiect nu este foarte actual pentru tineri, dar el poate deveni actual atâta timp cât ține de niște teme față de care tinerii sunt sensibili, cum ar fi sexul. Altceva este că forma acestei informații trebuie să fie mai atractivă și mai consistentă, să fie prezentă în școli.
Această temă cu adevărat poate prinde foc la tineri, dar în școli nu avem discipline care să abordeze obligatoriu această temă. Chiar dacă există, tema este foarte superficial prezentată. Nu există niciun material didactic bine organizat. Cunoaștem istoria disciplinei deprinderi de viață, care era un obiect cu plusurile și minusurile lui, dar la care s-a renunțat. Cred că mai multă informare ar crește rata de conștientizare a riscului pentru că este în putința oricărui tânăr și a oricărei persoane să se protejeze. Nu excludem că și în Moldova ar putea fi cazuri în care HIV se transmite voit sau nevoit.
See more at: http://www.e-sanatate.md/News/3688#sthash.mO7BoPV0.dpuf