Monitorizarea sănătății copiilor în Sistemul Informațional Integrat în Sănătate
14 noiembrie 2014 10:49
Sănătatea copiilor poate fi, de asemenea, monitorizată utilizând Sistemul Informațional Integrat în Sănătate. Pentru aceasta, softul are un modul special numit «CIMC Copil» (Conduita Integrată a Maladiilor de Copii). Modulul cuprinde, în format electronic, toată informația medicală despre sănătatea minorilor pe care doctorii o pot analiza pe parcurs. Vom preciza că Sistemul nu vine să schimbe modul în care medicii monitorizează sănătatea copiilor, ci schimbă doar instrumentele prin care ei fac acest lucru.
Modulul «CIMC Copil» în SIIS este împărțit în opt perioade. Supravegherea dezvoltării copilului de către doctor începe la 3 zile de la naștere și se încheie la vârsta de 18 ani, când acesta împlinește majoratul. Sistemul stabilește clar perioadele când examenele profilactice sunt obligatorii, de exemplu la 16 și 18 ani. Toate cele opt perioade cuprind aceleași fișe medicale cu care astăzi lucrează medicii, doar că sunt în format electronic. Acestea pot fi completate însă mult mai simplu decât acum, când doctorii sunt nevoiți să le completeze de mână. Utilizând clasificatoarele din SIIS, atât simptomele, diagnozele, tratamentul, etc. trebuie doar selectate sau bifate în fișa medicală deja creată pentru copil.
În perioada de supraveghere a copilului, începând cu a treia zi de la naștere, medicul completează o fișă medicală ce conține date despre starea generală a bebelușului. Este vorba de respirație, zgomotele cardiace, abdomenul la palpație, scaunul fiziologic, reflexele fiziologice, etc. În fișa deja creată în SIIS medicul trebuie doar să bifeze, lucru care reduce foarte mult din timpul acordat pentru completarea de mână. Medicul va mai trebui să examineze copilul și să includă datele medicale despre micuț în următoarele perioade la vârsta de 14 zile, între 1-3 luni, între 4-6 luni, între 7-12 luni, 15-30 luni, examen profilactic între 3-7 ani, 8-11 ani, 12-15 ani și 16-18 ani. Fiecare perioadă conține fișele medicale care trebuie completate, în funcție de vârsta copilului, ceea ce, la fel, ușurează munca doctorilor.
Astfel, datele medicale despre copii sunt structurate mult mai clar, iar medicii vor putea mult mai ușor să se informeze despre istoricul medical al acestora, în caz de maladie sau intervenție de urgență.
Datele medicale despre copil vor fi introduse în modulul «CIMC Copil» până când acesta va împlini 18 ani. După această vârstă, informațiile medicale sunt completate în SIIS și trecute automat în dosarul electronic de sănătate al pacientului.