Li se încalcă dreptul la intimitate, hrană, curățenie. Cum sunt tratați copiii în spitalele din Moldova
15 ianuarie 2015 14:50
Sunt consultați de față cu alți pacienți, iar când li se comunică boala de care suferă, acest lucru este auzit de către toți bolnavii din salon. Dreptul la intimitate, la decizie, la hrană și chiar la joacă sunt încălcate frecvent în cazul copiilor și adolescenților moldoveni în majoritatea spitalelor din țară.
Părinții au numit doar câteva spitale unde au primit tratament adecvat. Copiii din 11 instituții, participanți la studiu, au spus că aceste instituții ar avea nevoie de înnoirea echipamentului. Cea mai rea situație se atestă în Stefan Vodă, Taraclia, Ceadâr-Lunga. În același timp, părinții și copiii au spus că au beneficiat de cel mai bun tratament la Institutul Mamei și Copilului, la Spitalul de copii «Valentin Ignatenco» și la cel municipal din Bălți.
Totodată, nici într-un spital din Moldova, cu excepția parțială a Institutului Mamei și Copilului, micii pacienți nu participă în sondaje în privința calității serviciilor medicale acordate. Astfel, nimeni nu-i întreabă dacă sunt sau nu mulțumiți de serviciile medicale acordate.
█ Aproape 200 de de cazuri de boli infecțioase într-un singur raion. Specialiștii în sănătate publică au expediat Ministerului Sănătății un «raport extraordinar»
Tot în spitale sunt încălcate drepturile micuților la hrană și la îngrijire. Managerii instituțiilor medicale le permit părinților să stea peste noapte în spital alături de copii gratuit numai dacă micuții au mai puțin de cinci ani. Aceeași situație este și în cazul hranei. În plus, mâncarea din spitale ar trebui diversificată, iar pentru acest lucru ar trebui angajați dieteticieni. Autorii studiului mai recomandă spitalelor să amenajeze cantine pentru părinții care stau internați cu copiii.
Autorii mai atrag atenția și la faptul că doctorii trebuie să le permită părinților să se afle alături de copii, de exemplu în cazurile când li se face anestezie, li se ia o probă de sânge sau li se administrează injecții.
O altă problemă este și faptul că în multe spitale copiii și adolescenții sunt consultați direct în saloanele aglomerate sau li se comunică diagnosticul, fără să le fie asigurat dreptul la datele cu caracter personal. Astfel de situații au fost raportate în spitalele raionale din Sângerei, Fălești, Anenii-Noi, Hâncești, Strășeni, Comrat.
Autorii studiului atrag atenția la faptul că instituțiile ar trebui să creeze mai multe saloane pentru un singur bolnav și să le asigure bolnavilor, la cerere. Totodată, doctorii ar trebui să lase pacientului dreptul să aleagă dacă doctorul care urmează să-l consulte să fie o femeie sau un bărbat.
█ Ce facem când copiii au febră
Dreptul la joacă este, la fel, încălcat în majoritatea spitalelor, având în vedere că doar câteva dispun de spații de joacă însă și acelea prost amenajate nu există jucării pentru copiii de toate vârstele, iar televizoarele nu funcționează. Nici într-o instituție medicală nu se recurge la tipuri de jocuri adaptate la tipul de îngrijire terapeutică și nici specialiști nu există.
O altă problemă este și igiena. În majoritatea instituțiilor nu există baie, veceu și nici apă caldă, iar pentru copiii cu dizabilități este imposibil să se deplaseze de unii singuri, întrucât spitalele nu au infrastructura adaptată.
Autorii mai sugerează specialiștilor să-și îmbunătățească cunoștințele, astfel încât să fie capabili să identifice un copil supus violenței, dar și să creeze comitete etice care să se asigure că drepturile copiilor în timpul studiilor clinice nu sunt încălcate.
Studiul a fost elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății, anul trecut. La cercetare au participat 21 de spitale și au fost chestionați aproximativ 34 de angajați din fiecare spital, copii și părinți.
See more at: http://e-sanatate.md/News/3952/li-se-incalca-dreptul-la-intimitate-hrana-curatenie-cum-sunt-tratati-copiii-in-spitalele-din-moldova#sthash.qHVDdhL2.dpuf