|
E perioada bolilor diareice acute şi a intoxicaţiilor alimentare
11 mai 2015 09:21
Primăvara şi vara, în perioada caldă a anotimpului, se creează condiţii de dezvoltare a microbilor de răspândire a bolilor diareice acute (BDA). Perioada de incubaţie la diferite BDA, poate varia de la 30 minute până la 3-7 zile.
Principalele cauze de dezvoltare a BDA sunt nerespectarea igienei personale, neasigurarea efectuării măsurilor antiepidemice la timp, nerespectarea regulilor pregătirii şi păstrării produselor alimentare, neaprovizionarea cu apă potabilă a populaţiei. Răspândirea BDA se provoacă cu apă contaminată. Anual se înregistrează izbucniri epidemice de boli diareice acute cauzate de nerespectarea igienei de prelucrare şi păstrare a produselor alimentare.
Simptomele bolilor diareice acute.
Diareea acută poate fi însoţită de colici abdominale, intensive, distensie abdominală, greţuri, vomă, febră pâînă la 40* C, scaun lichid de 20-30 ori pe zi, uneori cu striuri de sânge, mucoasă, slăbiciune generală, cefalee. În cazuri grave se dezvoltă septicemia, deshidratarea.
Diareea nu este o maladie extrem de gravă, dar în unele cazuri poate fi periculoasă, când este prezentă mai mult de 3 zile, cu dureri intensive abdominale şi rectale, cu scaun cu eliminări patologice sânge, puroi, mucoase, febră în valori de 38* C, apar semne de dishidratare.
Prevenirea maladiilor diareice acute poate fi efectuată prin folosirea apei potabile din surse sigure; folosirea apei fiartă şi răcită sau îmbutiliată; spălarea fructelor şi legumelor ce se folosesc în alimentare fără prelucrarea termică; evitarea scăldatului şi pescuitului în zonele inundate; spălarea m/inilor cu săpun înainte de luarea mesei, înainte de prelucrarea bucatelor; spălarea şi dezinfectarea tuturor suprafeţelor şi veselei utilizate la prepararea bucatelor; protecţia bucătăriilor şi zonelor de gătit împotriva insectelor, rozătoarelor, animalelor; separarea cărnii crudă şi peştelui de celelalte alimente; folosirea cuţitelor şi tocitoarelor separat pentru produsele crude şi cele gata; neîntrebuințarea produselor uşor alterabile (lactate, carne, peşte, patiserie) procurate de la realizatorii particulari din străzi şi pieţe neautorizate; procurarea produselor alimentare proaspete numai din locuri sigure, unde e permisă vânzarea, verificarea termenului de valabilitate; pregătirea bucatelor pentru copii, imediat înainte de consumare. Nu păstraţi bucatele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore şi nu reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură mai joasă de 60* C. Păstraţi produsele alimentare la o temperatură nu mai mare de 5*C. Nu păstraţi alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider. Nu consumaţi produse alimentare cu termen de valabilitate expirat.
Trimite amicului Comentarii
0
+Добавить комментарий
↓Показать ↑Скрыть
La moment nu sunt comentarii.
Cititi in continuare...
16 februarie 2016 10:35
Aproape fiecare om care are câteva kilograme în plus, visează să scape de acestea și să capete formele ideale
9 octombrie 2015 15:52
Şapte femei, care au născut prematur la Institutul Mamei şi Copilului au fost obligate să cumpere lapte praf pentru bebeluşi. Potrivit Ministerului Sănătăţii, medicii au procedat incorect,
8 septembrie 2015 09:31
Aşa-numitele „măsele de minte” se formează cu rădăcini atipice ca formă şi au canale întortocheate, aspecte care nu pot fi tratate, astfel că este recomandată scoaterea lor, spune medicul stomatolog Laura Mocanu.
4 septembrie 2015 09:16
Inimile oamenilor sunt mai bătrâne decât vârsta lor biologică, spun rezultatele unui studiu efectuat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii, în contextual în care bolile cardiovasculare
31 iulie 2015 10:40
Medicamentele s-ar putea ieftini în următoarea perioadă datorită micşorării adaosului comercial. Parlamentul a adoptat astăzi în lectură finală, cu 63 de voturi, un proiect de lege în acest sens
31 iulie 2015 10:39
Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România a oprit, joi, de la vânzare 40 de medicamente pentru boli cardiovasculare şi neurologice. Medicamentele respective au fost semnalate cu mari deficienţe de calitate, iar Comisia Europeană a decis suspendarea autorizaţiilor de punere pe piaţă.
|
Horoscop
Sagetator
Varsator
Capricorn
Acum este momentul potrivit pentru a calatori cu avionul sau pentru a pregati o excursie intr-un loc necunoscut in weekend. Trebuie sa stii exact care iti sunt intentiile si asteptarile si vei vedea cum conflictele personale dispar.Considerand ca esti pe punctul de a avea un succes, ar trebui sa-ti pastrezi propriul itinerariu in aceasta dupa-amiaza. Preferi sa faci unele lucruri singur; timpul trece repede si poti castiga timp de gandire cat lucrezi.Nu cauti perfectiunea, dar in acealsi timp nu vrei sa pierzi timpul. Seara ti-o petreci alaturi de prieteni, facand poze.
toate constelaţii
|