Ce combinații de pastile trebuie de evitat
14 noiembrie 2014 10:44
Prospectul fiecărui medicament arată cum trebuie administrat preparatul, care sunt reacțiile adverse, ce doză trebuie de administrat, etc. Mai sunt însă și alte reguli care trebuie respectate atunci când administrați un oarecare medicament. Iată de ce reguli trebuie să țineți cont atunci când urmați un tratament medicamentos.
Se evită combinațiile periculoase. Chiar dacă par inofensive, suplimentele nutritive, de genul complexelor de vitamine luate în același timp cu anumite medicamente, pot cauza reale probleme de sănătate, scrie sănătate.bzi.ro. În altă ordine de idei, tratamentul cu antibiotice interacționează cu anticoncepționalele orale, scăzându-le eficiența considerabil. Tocmai de aceea, pe toată perioada administrării lor, se recomandă o metodă suplimentară de protecție. La fel stau lucrurile și în cazul anumitor preparate pe bază de plante medicinale. Spre exemplu, tinctura și infuzia de sunătoare pot slăbi eficiența acelorași anticoncepționale. Iar preparatele din usturoi scad foarte mult glicemia în cazul în care se asociază cu alte tratamente pentru diabet.
Cele sub formă de lichid trebuie agitate. Se știe că preparatele medicamentoase pe bază de lichid sunt mai eficiente decât capsulele. Înainte de administrare, trebuie însă agitate foarte bine, deoarece pe fundul recipientului e posibil să rămână un strat considerabil de preparat, precizează medicii.
Păstrează-le corespunzător! Toate medicamentele, oricare ar fi forma lor de prezentare, trebuie păstrate departe de căldura sau umiditate, într-un loc răcoros, întunecat, unde nu ajung razele soarelui. Nu aruncați ambalajul și nici prospectul pe care sunt trecute informațiile esențiale. Întotdeauna trebuie să verificați cu atenție termenul de valabilitate a acestora și să le aruncați pe cele care au expirat.
Nu se iau cu alcool. Ar trebui să fie de la sine înțeles că între consumul de alcool și medicamente nu există nici un fel de compatibilitate. Tratamentele nu se administrează cu băuturi alcoolice, unele dintre ele nici măcar cu lapte (de exemplu, antibioticele). Luate cu lapte, cele care au tetraciclină în compoziție riscă să nu fie absorbite corespunzător de organism). Până și sucul de grepfrut de orice fel este strict interzis atunci când trebuie să înghiți vreo bulină. Și asta pentru că are în compoziție anumite substanțe ce pot afecta organismul.
Orarul trebuie respectat. Mai ales în cazul antibioticelor, intervalul orar de administrare a acestora trebuie urmat cu strictețe. Unele medicamente se iau seara deoarece provoacă somnolență. Este cazul antihistaminicelor, recomandate în cazul alergiilor de tot felul. La asta, adăugăm faptul că antiinflamatoarele foarte puternice sau antibioticele se administrează după masă, în vreme ce anumite medicamente se iau înainte, deoarece mâncarea le împiedică să acționeze eficient sau sunt menite să favorizeze digestia. De exemplu, cele recomandate pentru buna funcționare a vezicii biliare.
See more at: http://www.e-sanatate.md/News/3714#sthash.aPYx7Qga.dpuf