Creaţi pagina de start

06 iunie 2023, marţi

22:33

Lang_ru

Pagina principală Noutăţi Sănătate Toamna este sezonul în care se transmite cel mai uşor


Toamna este sezonul în care se transmite cel mai uşor

20 septembrie 2013 14:22

În afară de virozele respiratorii, şi mononucleoza poate da multe bătăi de cap tinerilor şcolari. Numită şi «boala sărutului», este tot o afecţiune cu transmitere aerogenă şi este determinată de virusul Epstein-Barr, care se găseşte în salivă şi în mucus, scrie vrn.ro.

Acesta se transmite de la o persoană la alta prin sărut, dar şi de pe tacâmurile contaminate, iar în cazurile mai rare, se transmite şi prin tuse. «Boala se manifestă prin febră înaltă, 39-40 de grade Celsius, însoţită de alterarea stării generale de sănătate, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap şi, uneori, afectare cardiacă, pulmonară sau chiar la nivelul sistemului nervos central, sub formă de meningită şi encefalită. De asemenea, are loc mărirea în volum a ganglionilor limfatici, a ficatului şi a splinei.

Boala trebuie monitorizată de către medicul infecţionist şi se recomandă, pe o perioadă de şase luni, controalele în ceea ce priveşte funcţiile organelor ce pot fi afectate», a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ. Mononucleoza infecţioasă se tratează obligatoriu în condiţii de spitalizare, fiind posibilă apariţia de suprainfecţii bacteriene. Funcţia hepatică a pacientului trebuie urmărită cu mare atenţie, acest virus atacând ficatul. Anual, la Spitalul de Boli Infecţioase ajung în jur de 100 de persoane cu această boală, majoritatea fiind adolescenţi.
Sursa: 24h.md


Trimite amicului Comentarii 0 +Добавить комментарий  ↑Скрыть

La moment nu sunt comentarii.

Cititi in continuare...


16 februarie 2016 10:35

20 de produse care ard grăsimile fără milă. Nici urmă de înfometare!

Aproape fiecare om care are câteva kilograme în plus, visează să scape de acestea și să capete formele ideale


9 octombrie 2015 15:52

S-a întâmplat la Institutul Mamei şi Copilului. O mamă a telefonat la Linia Verde să denunţe o neregulă

Şapte femei, care au născut prematur la Institutul Mamei şi Copilului au fost obligate să cumpere lapte praf pentru bebeluşi. Potrivit Ministerului Sănătăţii, medicii au procedat incorect,


8 septembrie 2015 09:31

Măselele de minte - mai mult rău DECÂT bine?

Aşa-numitele „măsele de minte” se formează cu rădăcini atipice ca formă şi au canale întortocheate, aspecte care nu pot fi tratate, astfel că este recomandată scoaterea lor, spune medicul stomatolog Laura Mocanu.


4 septembrie 2015 09:16

Inima omului îmbătrânește mai repede decât restul corpului

Inimile oamenilor sunt mai bătrâne decât vârsta lor biologică, spun rezultatele unui studiu efectuat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite ale Americii, în contextual în care bolile cardiovasculare


31 iulie 2015 10:40

Medicamentele s-ar putea ieftini

Medicamentele s-ar putea ieftini în următoarea perioadă datorită micşorării adaosului comercial. Parlamentul a adoptat astăzi în lectură finală, cu 63 de voturi, un proiect de lege în acest sens


31 iulie 2015 10:39

Nu folosiți aceste medicamente! Au fost RETRASE din circulație

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România a oprit, joi, de la vânzare 40 de medicamente pentru boli cardiovasculare şi neurologice. Medicamentele respective au fost semnalate cu mari deficienţe de calitate, iar Comisia Europeană a decis suspendarea autorizaţiilor de punere pe piaţă.

Catalogul site-urilor


Timp

Azi Mîine
Bălţi +22…+24 +18…+20
Chişinău +25…+27 +19…+21
Komrat +25…+27 +19…+21
Tiraspol +28…+30 +18…+20
toate oraşe

Cursul valutar

USD 17,8288 +0,02
EUR 19,0652 +0,06
RUB 0,2194 0
RON 3,8394 +0,01
UAH 0,4827 0
toate valutele convertorul valutar

Horoscop

Leu
Rac Fecioara Leu

Astazi ai tendinta sa planifici multe, poate prea multe lucruri in acelasi timp. Din aceasta cauza este posibil sa nu te poti concentra si sa ai sentimentul ca nu ajungi niciunde. Bucura-te de cei din jur si adopta o atitudine de planificator atunci cand este nevoie!Intrand in contact cu lucrurile mistice si spirituale te simti complet si satisfacut. Schimbul de idei devine un punct central in viata ta. Poti sa ii intelegi pe cei din jur si petreci momente speciale alaturi de o persoana pe care o iubesti.Starea generala de bine, un sentiment de sprijin si armonie fac aceasta perioada una fericita.

toate constelaţii

Anecdote

Un sofer gonea cu 150 km/ora. Vede girofarulunei masini de politie in oglinda si accelereaza

rîdem mai departe