Nebunia dietelor fără gluten. Mulți oameni renunță la el fără să știe ce este de fapt - See more at: http://e-sanatate.md/News/3679/nebunia-dietelor-fara-gluten-multi-oameni-renunta-la-el-fara-sa-stie-ce-este-de-fapt#sthash.joOptXqE.dpuf
10 noiembrie 2014 15:58
Nebunia de a evita pâinea, pizza, produsele de patiserie și pastele pare să fi ajuns peste tot în lume. Noua modă de a mânca este propagată tot de vedete care nu se tem să experimenteze în detrimentul sănătății. Astfel, adeptele dietei aglutinice, precum Miley Cyrus, Lady Gaga, Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow, vorbesc cu entuziasm despre stilul lor de viață sănătos «liber de grâu», datorită căruia nu mai sunt balonate, obosite, nu mai au pete pe piele și nu le mai cade părul. Un nou raport arată însă că dieta mai degrabă va subția portofelul, decât talia, întrucât va genera în timp un arsenal întreg de probleme de sănătate.
Un sondaj realizat printre britanici de către compania Weetabix a arătat că majoritatea nici nu știu ce este glutenul, însă au decis să renunțe la el, pentru că așa este indicat în unele diete, precum Paleo sau Belly. 42 la sută dintre cei intervievați au spus că glutenul este o substanță artificială, creată de oameni și au declarat că nu au înțeles știința din spatele acestei diete, scrie Daily Mail.
Într-un raport care va fi publicat de către Universitatea din Warwick, experții susțin că există puține dovezi în spatele afirmațiilor făcute în privința dietelor deja foarte populare.
Robert Lillywhite, cercetător la Warwick Crop Center spune există prea puține dovezi că acest tip de diete sunt bune. «Dovezile științifice din spatele dietelor populare libere de grâu sunt surprinzător de înguste. Acesta mai degrabă vor subția portofelul, decât să ofere beneficii de sănătate pe termen lung, prin faptul că vă încurajează să treceți de la alimente accesibile la produse alimentare destinate pentru cei care chiar au nevoie să evite glutenul», spune specialistul.
█ Bolile cel mai greu de diagnosticat, care le dau bătăi de cap medicilor
Din cauza dietelor mult prea lăudate, 90 la sută dintre britanici mănâncă mai puțin de jumătate din cele 30 de grame de fibre recomandate pe parcursul unei zile. Consumul de fibre este important totuși pentru organism, pentru că previne bolile de inimă, diabet, creșterea în greutate și unele tipuri de cancer.
Claire Canty, senior Brand Manager la Weetabix spune că cercetarea scoate în evidență concepții greșite despre grâul integral și despre decizia greșită de a-l evita.
Un alt element important este că produsele fără gluten conțin, de fapt, cantități mai mari de aditivi, grăsimi saturate și zahăr.
Ce este glutenul
█ Dieta care lasă femeile infertile, bolnave, tot timpul obosite și iritate. «Nu cred că o persoană ar putea trăi mai mult de cinci ani dacă exclude carbohidrații din consum»
Glutenul se găsește în special în grâu, dar și în secară, orz, și în mai mică măsură în ovăz. Este, de fapt, proteina din aceste cereale, care hrănește embrionii plantei în timpul germinării. Glutenul nu este neapărat rău, dar unii oameni au intoleranță la această proteină, ceea ce înseamnă că organismele lor produc un răspuns imun anormal în timpul digestiei acestor produse. Cea mai cunoscută este boala celiacă, care afectează aproximativ 1 din 100 de persoane. Când o persoană cu celiachee consumă gluten, se declanșează un răspuns imun care dăunează intestinelor, împiedicându-le să absoarbă substanțe nutritive vitale.
Glutenul se găsește în bere, pâine, paste, prăjituri și plăcinte. Este, de asemenea găsit în cereale, chips-uri, crutoane, prăjituri și carne procesată.
See more at: http://e-sanatate.md/News/3679/nebunia-dietelor-fara-gluten-multi-oameni-renunta-la-el-fara-sa-stie-ce-este-de-fapt#sthash.joOptXqE.dpuf