Antibioticele naturale din cămara oricărei persoane care pot trata infecțiile și virozele
10 noiembrie 2014 11:04
Ghimbirul, usturoiul şi uleiul de oregano se numără printre antibioticele naturale care se găsesc în cămara oricărei persoane, putând fi folosite pentru prevenirea şi tratarea răcelilor, virozelor şi a anumitor infecţii.
Majoritatea alimentelor pe care le includem în dieta zilnică îndeplinesc un dublu rol: nu sunt doar un deliciu pentru papilele gustative, ci adevărate tratamente care pot oferi remedii pentru afecțiuni importante.
Usturoiul este fără îndoială unul dintre cei mai populari agenţi curativi, care datorită proprietăților antivirale deosebite, este considerat un adevărat antibiotic natural. Acesta este o sursă bogată de antioxidanţi care protejează împotriva acţiunii bacteriilor şi a radicalilor liberi din sânge, asigurând protecția sistemului imunitar. Proprietățile sale se datorează în special alicinei, o substanţă antimicrobiană ce acționează asemenea unui antibiotic natural, reuşind să distrugă virusurile şi infecțiile puternice. Usturoiul este recomandat în special în cazul infecțiilor produse de stafilococi, precum bronșita, amigdalita, abcesele buco-faringiene, dar şi în cazul paraziților intestinali, astmului, hipertensiunii şi infecțiilor pielii.
Ghimbirul este un remediu cu tradiție în medicina alternativă, fiind folosit de peste 2.000 de ani datorită nutrienţilor cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene: shogaol, zingeron şi gingerol, potrivit Mediafax. Ghimbirul, fie sub formă de ceai sau consumat natural, este un bun remediu în cazul răcelilor, deoarece calmează inflamațiile de la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecțiilor gâtului. Mai mult decât atât, el ajută şi în cazul problemelor respiratorii, stimulând eliminarea mucozităților şi fluidizarea congestiilor respiratorii. Dincolo de acțiunea antiseptică, ghimbirul este un element de sprijin şi în curele de slăbire, deoarece intensifică arderea grăsimilor, contribuie la eliminarea toxinelor din corp şi este un tonic şi energizant eficient pentru organism.
Probioticele aceste microorganisme vii denumite şi «bacterii benefice» se regăsesc în proporție de 70-80% în propriul organism, la nivelul intestinului. Ele acționează împotriva infecțiilor asemenea antibioticelor, însă avantajul important al acestora constă în faptul că nu afectează flora intestinală. Prin contrast, antibioticele nu fac diferența între bacteriile bune şi cele rele şi pot duce la distrugerea acelor bacterii care protejează organismul. Cu toate acestea, este important de reţinut că acțiunea antivirală şi antimicrobiană a probioticelor este asigurată de prezența a doi microbi: bifido acidophilus şi lactobacillus acidophilus. Aceștia se regăsesc în special în alimente obţinute în urma fermentării: iaurtul, caşul, castraveții murați, chefirul.
Uleiul de oregano studiile au demonstrat că acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietăți curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic. Un adevărat aliat al organismului în special în perioadele în care virozele sezoniere sunt predominante, uleiul de oregano poate acționa pe două căi: ca modalitate de prevenție, dar şi ca tratament pentru a grăbi vindecarea. Acesta acționează atât ca un bun expectorant şi agent antiviral şi totodată ca un antioxidant ce ajută la eliminarea toxinelor şi stimularea imunității.
Ceai verde un alt antibiotic natural şi un antioxidant puternic, ceaiul verde conţine o gamă variată de polifenoli, care dizolvați în apă, acționează asemenea unor antibiotice non-toxice. Pe lângă faptul că ceaiul verde este recomandat dimineața în locul cafelei, acesta este şi un rezervor natural de vitamine (din grupa B, A, E, C) şi minerale (fier, calciu, fosfor şi potasiu), aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teina, flavonoide, alcaloizi ce asigură stimularea sistemului imunitar şi creşte rezistența organismului în lupta cu infecțiile.