Creaţi pagina de start

11 iunie 2023, duminică

00:48

Lang_ru

Pagina principală Noutăţi Moldova Datoria externă a Republicii Moldova a atins un nivel record


Datoria externă a Republicii Moldova a atins un nivel record

4 iulie 2017 11:45

Datoria externă a Republicii Moldova atins un nivel record, ajungând la aproape 6,7 miliarde de dolari, o creștere substanțială înregistrând datoria sectorului guvernamental.

Experții arată că această cifră nu este la un nivel critic, dar mai grav este modul cum sunt cheltuiți banii din împrumuturi.

Datoria externă a Republicii Moldova a atins cifra de aproape 6,7 miliarde de dolari la sfârșitul primului trimestru al acestui an, în creștere cu 94 de milioane de dolari sau cu 1,4% mai mult față de sfârșitul anului 2016. Datoria sectorului guvernamental constituia 1,55 de miliarde de dolari, cu aproape 70de milioane de dolari mai mult față de sfârșitul anului, arată datele Băncii Naționale, potrivit radiochisinau.md.

Analistul economic Roman Chircă menționează că datoria Republicii Moldova nu este la un nivel critic.

«Încă nu suntem în zona critică a datorii externe. Acordul de la Maastricht prevede plafonul de 60% față de PIB al datoriei externe. Păcat că aceste mijloace sunt utilizate pentru etape de stabilizare și nu în scopul îmbunătățirii infrastructurii care ar permite dezvoltarea economiei naționale la un nivel calitativ nou.»

Și expertul Sergiu Gaibu susține că este important cum sunt cheltuiți banii din împrumuturi.

«Cea mai mare îngrijorare este modul de utilizare a acestor fonduri — să fie cât mai corect utilizate, să fie direcționate în proiecte utile și acele proiecte să fie cu rezultate.»

Creșterea datoriei sectorului guvernamental în primul trimestru a fost determinată în special de cele peste 50 de milioane de dolari din a doua tranșă a acordului de împrumut cu România.Sursa:


Trimite amicului Comentarii 0 +Добавить комментарий  ↑Скрыть

La moment nu sunt comentarii.

Cititi in continuare...


21 decembrie 2017 21:01

BNM a publicat o sinteză detaliată a raportului Kroll 2

BNM a publicat o sinteză detaliată a celui de-al doilea raport de investigație al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson. Conform angajamentelor sale, Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat o sinteză detaliată a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu cel de-al doilea raport de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson


21 decembrie 2017 20:58

Bălțul, ÎNGROPAT SUB GUNOAIE de mai bine de o săptămână, din cauza presiunilor lui Usatîi

Scandalul privind evacuarea deșeurilor din Bălți capătă noi proporţii. Consiliul municipal a decis ca de acest lucru să se ocupe Direcția Reparații Drumuri, după ce compania contractată a încetat să mai colecteze gunoiul, din cauza presiunilor primarului fugar, Renato Usatîi.


7 decembrie 2017 12:53

Criza deșeurilor la Bălți, nerezolvată. Firma de evacuare a gunoiului se retrage din cauza presiunilor din partea Primărie

Din februarie 2018, străzile din Bălți ar putea fi acoperite cu 9 mii de tone de gunoi


27 noiembrie 2017 21:34

Un grup de autori cere suspendarea șefei AGEPI, Lilia Bolocan (VIDEO)

Un grup de autori cu renume național și internațional face apel către Guvern să o suspende pe Lilia Bolocan din funcția de director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală.


28 iulie 2017 11:09

Avertizare de inundații: Nivelul apei în mai multe râuri ar putea creşte cu până la un metru

Meteorologii vin cu o avertizare hidrologică. Astăzi şi mâine, din cauza ploilor puternice, nivelul apei în mai multe râuri mici ar putea creşte cu până la un metru.


28 iulie 2017 11:09

Avertizare de inundații: Nivelul apei în mai multe râuri ar putea creşte cu până la un metru

Meteorologii vin cu o avertizare hidrologică. Astăzi şi mâine, din cauza ploilor puternice, nivelul apei în mai multe râuri mici ar putea creşte cu până la un metru.

Catalogul site-urilor


Timp

Azi Mîine
Bălţi +22…+24 +18…+20
Chişinău +25…+27 +19…+21
Komrat +25…+27 +19…+21
Tiraspol +28…+30 +18…+20
toate oraşe

Cursul valutar

USD 17,8481 0
EUR 19,1520 0
RUB 0,2175 0
RON 3,8652 0
UAH 0,4833 0
toate valutele convertorul valutar

Horoscop

Gemeni
Taur Rac Gemeni

Datoriile tale te duc intr-o directie diferita fata de prietenii tai, si de aceea s-ar putea sa te simti putin singur astazi. Dar fiind ceva de scurta durata, poti sa asculti o carte pe cd sau poti sa te bucuri de priveliste in timp ce conduci.Esti apreciat pentru contributiile pe care le faci in legatura cu familia. Gaseste modalitati prin care si ceilalti sa poate ajuta, pentru ca tu sa nu fii nevoit sa preiei toate responsabilitatile. Ai tendinta sa faci prea multe lucruri, iti doresti sa gasesti solutii la orice probleme ai avea.

toate constelaţii

Anecdote

Anunt - "Tanar, cu defect de vedere...

rîdem mai departe