Cine are de suferit din cauza fluctuatiilor valutare: "Acum platesc cu sute de lei mai mult". Prognoza BNM
19 decembrie 2014 14:12
Dupa cresterea continua a dolarului si euro, cel mai mult au de suferit cei care au venituri in lei, dar fac plati in valuta. Intr-o perioada scurta, cheltuielile lor au crescut simtitor. De cealalta parte, Banca Nationala spune ca orice tranzactie este un risc.
Pentru aceasta camera in care se inghesuie parintii impreuna cu cei 2 copii, familia Buga a luat in 2011 un credit de 14 200 de euro. Au inceput sa plateasca ratele, insa cursul valutar le-a dat planurile peste cap.
Elizaveta BUGA: «la cursul euro in ziua acordarii creditului, atunci era 16,71, respectiv azi e 19,30, achitam 185,67 euro pe luna rata si la moment se primeste undeva 500 de lei m mult decat cum achitam cat am luat creditul»
Femeia noteaza cu strictete totul, mai ales ca salariile, al ei si al sotului, nu sunt foarte mari.
Elizaveta BUGA: «pe 31 martie 2012 am achitat 2794, iar acuma ultima data 3500/ salariul meu se duce totul la achitarea creditului, gradinita, scoala, salariul sotului merge pe comunale si gata»
Din 2011, de cand a inceput sa plateasca ratele, familia Buga nu a avut nicio vacanta.
Elizaveta BUGA: «mancare si haine, haine mai mult pt copii, pt noi o data in jumatate de an, cand ultima data v-ati luat o rochie? Nu mai tin minte»
Temerile femeii nu sunt impartasite insa si de autoritati. Orice tranzactie e riscanta, spun cei de la BNM.
Marin MOLOSAG, PRIM-VICEGUVERNATOR BNM: «atunci cand incepi o tranzactie de asa natura, trebuie sa te gandesti dublu. La potentiale pierderi valutare, pt ca asta este risc valutar, ai venituri in lei si cheltuieli in valuta, riscul valutar ti-l asumi»
Reprezentantii BNM spun ca e greu de prognozat cum anume va evolua cursul valutar in urmatoarea perioada.
Marin MOLOSAG, PRIM-VICEGUVERNATOR BNM: «daca cineva imi spune azi care va fi pretul titeiului, cum si cat de repede va reusi Rusia sa iasa din situatia asta, cat de repede isi va reveni Ucraina, eu as putea spune cu exactitate»
Potrivit BNM, de la inceputul acestui an, leul s-a depreciat fata de dolar cu aproape 20 la suta, iar fata de euro cu 10 procente.