Creaţi pagina de start

03 decembrie 2023, duminică

21:17

Lang_ru

Pagina principală Noutăţi Business Gazprom a început să vândă gaze naturale la licitație pentru a-și apăra cota de piață în Europa


Gazprom a început să vândă gaze naturale la licitație pentru a-și apăra cota de piață în Europa

8 septembrie 2015 09:32

Grupul rus Gazprom a început luni să vândă gaze naturale la licitație în Europa, oferind clienților o alternativă la sistemul său controversat al contractelor pe termen lung, în ideea de a-și consolida statutul de principal furnizor de gaze naturale al vechiului continent, informează AFP și Reuters, citat de agerpres.ro. Compania controlată de statul rus va încerca să găsească, până la data de 10 septembrie, cumpărători pentru o cantitate de 3,24 miliarde metri cubi de gaze naturale repartizată în 127 de loturi cu livrare în nord-vestul Europei pentru iarna lui 2015/2016, se arată în documentele publicate pe pagina de Internet a Gazprom Export. Prețul va fi stabilit în urma licitației. O serie de companii europene și rusești, precum Vitol, E.ON, Engie, Goldman Sachs, Glencore și Novatek, se numără printre posibilii ofertanți, a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova. Chiar dacă este vorba de o cantitate foarte mică față de exporturile totale ale grupului, estimate la 158 de miliarde de metri cubi pentru acest an, este vorba de un pas simbolic pentru Gazprom, care până acum a utilizat cu precădere contractele de vânzări pe termen lung în care prețul gazelor naturale este legat de prețul petrolului și în plus clienții se obligă să achiziționeze un anumit volum minim de gaze naturale. În ultimii ani însă Gazprom a fost nevoit să ofere unele concesii celor mai mari clienți ai săi, care grație unor negocieri sau proceduri de arbitraj au obținut reducerea prețului prevăzut în contracte datorită includerii prețurilor de pe piața spot în formula de calcul. 'Piața europeană a gazelor naturale se schimbă constant și vrem să testăm această nou formă de comerț cu gaze naturale pentru a vedea care sunt avantajele pe care le poate aduce atât vânzătorului cât și cumpărătorilor', a declarat directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev. Acesta a apreciat totuși că prețul gazelor naturale rezultat în urma licitației va fi mai mare decât cel inclus în contractele pe termen lung. Prețul mediu perceput de Gazprom pentru gazele naturale livrate în 2015 este cuprins între 235 și 242 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Comisia Europeană a acuzat Gazprom, care generează mai mult de jumătate din veniturile sale în Europa, că profită de poziția sa dominantă în Europa de Est pentru a majora prețurile cu până la 40%. Medvedev a precizat că organizarea de licitații nu reprezintă un răspuns la ancheta demarată de Comisia Europeană ci intenția de a vedea dacă noul mecanism va funcționa. 'Am putea discuta despre extinderea acestui instrument în viitor după ce primul test se va încheia. Având în vedere că piața a dezvoltat o astfel de modalitate pentru vânzarea de gaze de șist cred că perspectivele sunt bune', a spus Alexander Medvedev. Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei însă în contextul crizei din Ucraina Europa vrea să-și reducă dependența de Rusia prin diversificarea surselor de aprovizionare.


Sursa: unimedia.info


Trimite amicului Comentarii 0 +Добавить комментарий  ↑Скрыть

La moment nu sunt comentarii.

Cititi in continuare...


31 mai 2017 10:44

Curs valutar 31 mai 2017. Cât vor costa un euro şi un dolar

Leul prinde, în continuare, la puteri. Şi astăzi, valoarea monedei naţionale apreciază faţă de principalele valute de referinţă.


19 ianuarie 2016 14:49

Întreruperi ale furnizării energiei electrice pentru 20 ianuarie

Pentru îmbunătăţirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S. “RED UNION FENOSA” S.A. anunţă că miercuri, 20 ianuarie 2016, vor avea loc întreruperi programate ale furnizării energiei electrice


15 ianuarie 2016 10:51

În Moldova va fi intensificat controlul asupra producerii alcoolului

În Moldova va fi intensificat controlul asupra producerii alcoolului. Acest fapt este prevăzut în Regulamentul privind organizarea și funcționarea Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Producției Alcoolice, structurii și efectivului-limită ale acestuia, aprobat de Guvern


23 decembrie 2015 10:20

(doc) Cel mai mare pachet de acțiuni de la Victoriabank, deținut de un om de afaceri din Rusia

Cel mai mare pachet de acțiuni de la Victoriabank este deținut de un om de afaceri din Rusia. Este vorba de Sergey Lobanov, care deține 39,2 la sută din activele băncii.


18 decembrie 2015 17:46

Tarifele la gaze vor scădea

Tarifele pentru gazele naturale ar putea fi revizuite în ianuarie, 2016. Directorului general al ANRE, Sergiu Ciobanu, a confirmat faptul că acestea vor scădea cu siguranță, deși nu se știe exact cu cât.


18 decembrie 2015 16:03

Combinatul “Franzeluţa” SA are toate şansele să dispară ca întreprindere de stat

Recent, membrii Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanţe au discutat despre “Situaţia preţurilor la produsele de panificaţie”, subiect care a stîrnit în rîndul aleșilor poporului opinii diferite.

Catalogul site-urilor


Timp

Azi Mîine
Bălţi +22…+24 +18…+20
Chişinău +25…+27 +19…+21
Komrat +25…+27 +19…+21
Tiraspol +28…+30 +18…+20
toate oraşe

Cursul valutar

USD 17,7828 0
EUR 19,4099 0
RUB 0,2006 0
RON 3,9036 0
UAH 0,4892 0
toate valutele convertorul valutar

Horoscop

Sagetator
Scorpion Capricorn Sagetator

Ai noroc si toate se aranjeaza de la sine. Nu trebuie sa infrunti situatii grele azi, este destul de clar ce cale trebuie sa urmezi.Este momentul ideal sa-ti lasi creativitatea sa infloreasca. Fii mai tolerant in ceea ce priveste obiceiul tau alimentar.Astazi vei sta mai mult afara pentru a te bucura putin de soare. Lucrurile care iti sunt dragi, precum si persoanele iubite sau copiii sunt in centrul atentiei in aceasta perioada. Vei fi ocupat incercand sa organizezi lucrurile intr-un anumit fel.Comunicarea continua sa se imbunatateasca.

toate constelaţii

Anecdote

Alinuta: - Mama, daca o sa fiu o fata cuminte

rîdem mai departe